Te is tudsz németül beszélni! Bebizonyítjuk Neked a nyílt hetünkön.

nap
óra
perc
másodperc

Kiejtési sajátosságok a német nyelvben – 2. rész


Hallgasd meg a teljes epizódot

Bizony, második része is lett a témának. Mert bár azt hittük, a német nyelvben nincsenek akkora különbségek a kiejtés és az írás között, mégis kitöltöttek két adást is. Ezúttal tovább boncolgattuk az “s” hang írását, és találtunk még egyéb különlegességeket is. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mi rejlik még a német nyelv tarsolyában, tartsatok velünk ebben az adásban is!

Tartalom

2:01 Az előző adás összefoglalása, mivel ez a témát nem tudtuk egy adában teljes mértékben kivesézni.

3:22 A legtipikusabb, kezdőként legfélelmetesebb betűkombináció: az “sch”. Nehogy kimaradjon a válogatásból, ejtettünk erről is szót itt.

4:45 Az “s” hangok, amiket másképp írunk, és szó elején másképp ejtjük. (“sp”, “st”)

5:48 Idegen nyelvekből átvett szó elejei “s” hangok, amiket másképp írunk: “sk”, “ch”, “sh”.

9:36 Az utolsó “s” csoport: a “cs”, vagyis amit a németek “tsch”-nek írnak.

11:16 A “v” -> “f” vagy marad “v”. És akkor mi a helyzet a “w” betűvel? Melyiket mikor és hogy kell ejteni?

13:48 Ha megtanuljuk, hogy mit minek kell ejteni, akkor már a beszédünk is biztos szép lesz? Mitől lesz “németes” a beszédtechnikánk?

15:34 Tudjuk-e gyakorolni, és ha igen, akkor hogyan tudjuk gyakorolni, elsajátítani a németes hanglejtés, kiejtés és a beszéd dinamikáját?

16:57 Beszédgyakorlás: a hangfelvétel és a saját hangunk megszokásának kapcsolata.

17:54 Búcsúzóul pár tipp a kiejtés gyakorlására

Oszd meg másokkal is

Megosztom
LinkedIn
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Miért jó külföldön élni?

Miért jó külföldön élni? Mi tart minket kint, távol az otthontól, a családtól, a barátoktól? A nyugodt élet, gyermekeink jövője vagy a pénz? Esetleg mindez együtt? Egy nagyon szubjektív témát hoztunk ma nektek, amiről elsőre azt hittük, hogy egy laza, könnyed eszmecsere lesz. De aztán kiderült, hogy bár a téma lehet, hogy az, megfogalmazni azért

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

A nyelvtanulási rutin kialakítása

Mai témánk a nyelvtanulási rutin kialakítása. Hogyan lehet beépíteni a nyelvtanulást a mindennapi rutinunkba? Miért kell, illetve kell-e egyáltalán, hogy rutin legyen úgy, mint a fogmosás? Tud hiányozni a mindennapokból az, hogy tanuljuk a nyelvet? 

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvtanulás – hatékonyan: tippek, trükkök

Első adásunkban arról beszélgettünk, hogy milyen tippek, trükkök segíthetnek minket a nyelvtanulás rögös útján. Szó lesz még a passzív tudásról, hogy miért oly nagy kincs, miért is jó támaszkodni rá. És hogy hogyan került képbe a sütés-főzés vagy a kötés horgolás? Hallgass minket, és minden kiderül.

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Miért éppen németül?

Miért épp a német nyelv? Ha választhatunk, és nem azért, mert németet kell tanulnunk, akkor miért a németet válasszuk? Milyen előnyei vannak? Hogy és hol lehet boldogulni vele? Ezúttal ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat. És hogy találtunk-e? Hallgasd meg és megtudod! Tartalom 1:08 Miért éppen németül kezd el valaki tanulni? Gyerekkorban választjuk vagy akkoriban inkább

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Németül álmodni

Álmodtál már németül? Sokszor? Mindennap? Csak néha? Mikor kezdünk el egyáltalán németül álmodni? Vajon mi váltja ki? A mindennapi élet vagy esetleg más? Ha álmodsz, hogy álmodsz németül? Csak te beszélsz, hozzád beszélnek vagy esetleg a narratíva is német? Mai adásunkban ezekre a kérdésekre kerestünk választ! Ne maradj le!

Tovább »
podcast

A lassen ige

Ismét egy nyelvtanos adás következik. A méltán híres vagy inkább hírhedt lassen igét beszéljük ki ezúttal. 🙂 Számba vettük az összes jelentését, felhasználhatóságát, múlt idejét, ragozását és igekötős változataiból is hoztunk példákat. Nagyon hasznos adás lett, semmiképpen ne hagyjátok ki!

Tovább »

Tesztelj le minket! Várunk nagy szeretettel a nyílt hetünkön!

A Lupán Német Online kiscsoportos tanfolyamain 100%-ban a beszédfejlesztésre koncentrálunk.

Bebizonyítjuk, hogy Te is tudsz németül beszélni.

Tapasztald meg Te is! Gyere el egy próbaórára és zsebelj be plusz ajándékokat is!
Jelentkezési határidő:
2024. május 17.