Te is tudsz németül beszélni? Bebizonyítjuk Neked a nyílt hetünkön.

nap
óra
perc
másodperc

Úgy érzem, nem fejlődöm, miért?


Hallgasd meg a teljes epizódot

Miért érezzük oly sokszor azt, hogy hiába a tanulás, a befektetett energia, mégsem fejlődünk? De vajon tényleg nem jutunk egyről a kettőre? Vagy csak nem elég gyorsan? Miért káros, miért visz minket tévútra, ha folyton összehasonlítjuk magunkat másokkal? Van ebből kiút?

Tartalom

1.16 Mit jelent a lassú fejlődés? Milyen elvárásai, vágyai vannak egy nyelvtanulónak, és ez mennyire van összhangban a realitással?

2:10 Miben nyilvánul meg, hogy azt érezzük, hogy nem fejlődünk? A beszédkészség, a szókincs esetleges hiánya, esetleg a bizonytalanság?

3:23 Ha van külső visszajelzés, megerősítés, hogy igenis jobban megy nekünk a német, az vajon miért nem elég? Miért érezzük mégis a fejlődésünk hiányát?

4:18 Mi a kapcsolat egy gyermek fejlődése, növekedése, “nagy akarok lenni” érzése és a nyelvtanuló fejlődése között?

5:23 Felmerül ugyanakkor, hogy tényleg kell-e tenni ez ellen az érzés ellen. Hiszen lehet ez, “az örök elégedetlenség” motiváló is. De demotiváló is.

6:42 A nem fejlődés érzése a magunkhoz való hasonlítgatásból is eredhet. De mivel hasonlítsuk magunkat, hogy ne kerüljünk bele ebbe a csapdába?

7:59 Ha már összehasonltás, mennyire káros vagy nem káros, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat? Olyanokhoz, akik ugyanazon a nyelvi szinten vannak, mint mi? Ergo ugyanolyanok, mint mi. Vagy mégsem?

11:36 Hogy segíthet ez esetben a hozzáállásunk megváltoztatása? Ha a negatív gondolatokat pozitívra cseréljük?

12:53 És vajon hogy is lehet a negatív gondolatokat pozitívra cserélni? A megoldáson törjük a fejünket! Ne a negatív érzést erősítsük magunkban, koncentráljunk arra, amit tudunk.

14:36 Mit tegyünk, ha nem tudunk semmi pozítivat találni egy leblokkolt szituációban? Vizsgáljuk meg azt, hogy ez miért történthetett meg!

15:34 Miről szól, hogy zajlik egy tanácsadás a Lupán Német Online-nál? Akár el sem kell már jönnöd, itt most kapsz pár jó tippet hallgatás közben.

16:15 Nem mindig a némettudás hiánya a probléma vagy a gát, amiért nem megy minden flottul.

16:59 Mégis a nyelvtudás hiánya a ludas? Akkor a jó hír, hogy ez ellen tehetünk: tanuljunk, fejlődjünk!

18:13 Fogadjuk el, raktározzuk el és töltekezzünk a pozitív, kívülről érkező dicséretekből.

Oszd meg másokkal is

Megosztom
LinkedIn
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

podcast

Mit tegyünk, ha nem jut eszünkbe valami a nyelvvizsgán?

Ezen adásunknak azt a címet is adhattuk volna, hogy “a blokk”. A legtöbb nyelvvizsgára készülő legrettegettebb jelensége, leggyakoribb kérdése, hogy mit csináljak, ha leblokkolok?! Mi van, ha nem jut eszembe semmi, vagy ne adj’ Isten esetleg nem is értem a feladatot?! Mindenképp mondjak valamit? Bármit? Vagy inkább ne is mondjak semmit? Ezúttal a blokktól való

Tovább »
podcast

Szótanulás hatékonyan

Mai adásunk a nyelvtanulás egyik alapjáról szól. A szótanulásról. Vajon mi a leghatékonyabb módszer? Ez vajon a legkönnyebb, a leggyorsabb is? Létezik olyan, hogy akár még szórakoztató is lehet az egyébként monotonnak és unalmasnak titulált feladat? Ha kíváncsi vagy, tarts velünk ma is!

Tovább »
podcast

A nyelvvizsga – 2. rész

A húsvéti szünet, a pihenés, a locsolók és a sonka után folytatjuk megkezdett könnyed témánkat, a nyelvvizsgát. Többször és több mindenről beszéltünk már a nyelvvizsgákkal kapcsolatban, de az időről még nem. Mire mennyi időnk van? Mennyit gondolkodhatunk például egy levél megfogalmazásán, vagy mennyi ideig tart a szóbeli vizsga? Megnéztük és elmélyedtünk három nyelvvizsgatípus időkorlátjaiban. Tartsatok

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Hogyan fejlesszük a beszédünket?

Hiánypótló témát hoztunk Nektek ezúttal. Sokszor, sokféleképpen beszéltünk már az írás, az olvasás, a szöveg-, és hallásértés fejlesztéséről. Viszont nem esett még szó a beszédfejlesztésről, így ma erről cseréltünk eszmét. Természetesen most is hoztunk nektek néhány hasznos tippet és tanácsot.

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

A passzív szerkezet

Ismét nyelvtanórát tartunk! A passzív szerkezet rejtelmeibe, nehézségeibe vagy épp egyszerűségébe kalauzolunk el titeket. Megbeszéljük, átbeszéljük, kibeszéljük. De a legfontosabb, hogy Ági elmondja, miért is nem kell tőle félni annyira, miért lehet szeretni és hogy kell elsajátítani a németek által kedvelt és gyakran alkalmazott szenvedő szerkezetet. Hallgassátok meg mindenképp a mai epizódot is!

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Az ismétlés

Az ismétlés. Sokszor emlegettük már, sokszor hivatkoztunk rá mint a hatékony nyelvtanulás egyik kulcsa. De igazán nem beszéltünk még arról, hogyan is kell jól ismételni. Kell egyáltalán? Mikor, hányszor, milyen gyakran kell visszatérni a korábban tanultakhoz? Biztosak vagyunk benne, hogy hasznos tanácsokat kaphattok ma is, ha velünk tartotok.

Tovább »

Tesztelj le minket! Várunk nagy szeretettel a nyílt hetünkön!

A Lupán Német Online kiscsoportos tanfolyamain 100%-ban a beszédfejlesztésre koncentrálunk.

Bebizonyítjuk, hogy Te is tudsz németül beszélni.

Tapasztald meg Te is! Gyere el egy próbaórára és zsebelj be plusz ajándékokat is!
Jelentkezési határidő:
2024. május 17.